2013. július 9., kedd

Gong Fu: az írásjegy és ami mögötte van


Kung-fu (gong fu): "Munka" és "Idő" - hosszú idő alatt, kitartó munkával elsajátított tudás.

Épp ezért kungfu lehet bármi: hegymászás, kalligráfia, egy szívműtét tökéletes kivitelezése...
Ezt már eddig is tudtuk.

A tábor második estéjén Zhongwu Shiheng felrajzolta a kung-fu kifejezés írásjegyeit.



Amiket mellé írt a mester: fight (küzdelem), help (segítség), person (ember, személy), responsibility (felelősség).
A sorrend nem számít: körkörösen összefüggenek ezek a kifejezések.



Gyönyörű a kínai nyelv, mert él, mesél.
A második írásjegyben felfedezhető az "ember":

Az ember, aki a kungfut gyakorolja: akié a kungfu, és aki eggyé válik azzal, az élete része lesz. Az ember, akin keresztül megnyilvánul a kungfu: a tudás.
A kungfu sosem lehet magányos: két ember kell hozzá.  
Ez kétféleképp értelmezhető: eredetileg a kungfu célja a harc, az önvédelem volt. Ahhoz, hogy kipróbáld, felmérd a kungfud, kell egy másik ember, akivel összeméred a tudásod. 
A küzdelem célja viszont nem mindig a másik legyőzése - az összecsapással segítitek egymás fejlődését. Ha ketten kungfuztok, mindig tudjátok segíteni egymást, akár csak azzal is, hogy jelenlétetek még több gyakorlásra készteti a másikat. Később, tanárként pedig a célod már tisztán a tanítványod segítése, hogy túlszárnyaljon téged.

Azonban ha egyedül vagy, akkor is ott a "másik személy", aki kell ahhoz, hogy a kungfud fejlődjön: te magad, a rosszabbik éned, az, aki gyenge, aki a kifogásokat keresi, aki még a világi dolgokba kapaszkodik. Ezzel a részeddel kell megküzdened, de ő az, aki segíti is a kungfudat: ha felismered és tudatosítod magadban a hibáidat, elfogadod azt, aki vagy, és tudod, hogy ebből mit fordíthatsz a javadra. Végül az egyéni "gyengeségeidtől", és az javításukra szánt időtől lesz a kungfud egyedi és különleges.


A másik írásjegy, ami kapcsolódik a "gong fu" jeléhez: az ég.   (sky, heaven)


A ég és a föld, ami között az Ember áll: stabilan megveti a lábát a földön, és megtartja az égboltot. Az ég felé törekszünk: a kungfu által egyre erősebbek és tisztábbak lehetünk, nem csak a testünk edződik, hanem a jellemünk is, s végül ha átlépjük saját határainkat, korlátainkat - képesek leszünk szárnyalni. 

A kungfu célja nem az, hogy csak az izomzatunk, a fizikai erőnk fejlődjön, s magányos, elvonult farkasként éljünk, csak magunkkal foglalkozva.
Ha nyitott szemmel és nyitott szívvel haladsz a jó úton, a kungfu által olyan emberré válhatsz, aki képes felelősséget vállalni önmagáért, a tudásáért - sosem élhetsz vissza az erőddel -, és másokért is. Megedződik az elméd, a tudatod, kitartásod és akaratod, s lesz elég felelősséged ahhoz, hogy családod legyen, gondoskodj róluk - így teljes életet élve.











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése